name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

5 tips om op een goede manier te starten met sporten

Januari is de maand van de goede voornemens. Dat houdt meestal in dat we weer vol motivatie aan een nieuwe sportroutine willen beginnen. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? Hoe zorg je ervoor dat dit een haalbaar deel wordt van je ritme en je niet na enkele weken weer je motivatie verliest? Personal trainer Aurélie geeft je 5 tips om te starten met sporten.

1. Start met de juiste mindset

Kies je ‘waarom’. Zoek de interne reden waarom je graag wilt bewegen. Welke voordelen haal je er zelf uit? Voel je je mentaal beter na een sportles? Slaap je er beter van? Helpt het je om meer energie te hebben voor dagdagelijkse activiteiten? Schrijf deze desnoods ergens op, zodat je niet vergeet waarom je startte.

2. Kies een sport of activiteit die je écht leuk vindt

Geen nut om een bepaalde sport te doen, puur omdat je er het meeste van gaat zweten of omdat er in alle boekjes staat dat het de nieuwste hype is. Kies liever iets wat jou echt plezier geeft. Misschien ga jij graag in je eentje wandelen of lopen, omdat je dan even je hoofd helemaal kan leegmaken. Misschien volg je juist liever een groepsles om het fysieke en sociale te combineren. Wat het ook is, zorg ervoor dat het geschikt is voor jouw noden en jouw lichaam.

3. Bouw rustig op

Start klein. Vaak gaan we meteen van 0 tot 100 in die eerste maand van het jaar. Wees realistisch en start bij 1 activiteit die je wekelijks kan volhouden. Wordt dat een gewoonte, dan kan je beginnen opbouwen tot je aan een goede routine zit voor jezelf. Niemand die zegt dat 5 keer per week sporten de norm is. Of je nu tijd hebt voor maar 1 ding per week of graag elke dag iets van beweging doet maakt niet uit. Maar leg de lat niet te hoog voor jezelf in het begin, zodat je niet meteen gedemotiveerd geraakt als je eens een dagje mist.

Te snel hard of vaak willen sporten, kan bovendien leiden tot blessures. Bouw dus voldoende rustdagen in en zorg ook voor je lichaam in de vorm van stretching, opwarming en cooldown.

4. Plan het in

Zet je sportmomenten ook effectief in je agenda. Blokkeer er tijd voor, zodat je het niet vergeet of het niet je laatste prioriteit wordt in drukkere weken. Als we een groepsles boeken, moeten we ons vaak aanpassen om dat tijdstip te halen. Maar is je sport van die dag ‘een half uurtje gaan wandelen’, dan wordt dat vaker aan de kant geschoven. Zet zulke activiteiten dus ook in je weekplanning. Deze mag absoluut flexibel zijn en het is geen ramp als je eens iets moet verplaatsen of annuleren, maar zo vergeet je zeker niet om af en toe tijd te nemen voor jezelf.

5. Stel doelen voor jezelf

Hoe houd je dan die motivatie van het begin van het jaar vast? Geloof me, niemand is elke dag gemotiveerd om te sporten, zelfs niet elke week. Iets wat je wel motivatie kan geven, is het werken naar kleine doelen. Start je met een nieuwe sport, dan kan dat doel zijn om een nieuwe skill te leren. Ben je al een tijdje bezig, dan kan dat doel zijn om op te bouwen naar een bepaalde snelheid, een bepaald gewicht..

Kies je doel op basis van prestaties en niet je lichaamsbeeld. Maak het realistich, maar uitdagend genoeg, zodat het je ook echt voldoening geeft wanneer je dat doel uiteindelijk bereikt.

Met deze tips hopen we dat bewegen voor jou ook een leuke gewoonte wordt, in plaats van een vergeten voornemen. Veel succes en onthoud goed: have some fun with it!