name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

5 voordelen van lopen met een schema

Lopen is misschien wel een van de toegankelijkste sporten die er zijn. Het enige dat je nodig hebt is een stel goede schoenen, een stevige sportbh en hop, je kan vertrekken. Maar als je niet oplet, sta je minstens even snel weer aan de kant omdat je het niet meer leuk vindt, omdat je geblesseerd bent of omdat het niet lukt. En dan is een schema een hele uitkomst. 

Is het onmogelijk om te lopen zonder schema? Nee. Maar als je een specifiek doel voor ogen hebt, kunnen wij als coaches alleen maar aanraden om een schema te raadplegen. En dit is waarom. 

  1. Je krijgt een training op maat

Als je een kwartiertje rondgoogelt, vind je tientallen verschillende methodes om jouw loopdoel mee te bereiken. Alleen spreken ze elkaar allemaal tegen en zijn ze niet op maat van jouw situatie. Als beginner moet je geen schema volgen dat werkt voor iemand die vlot 10 kilometer knalt, en als je als gevorderde een beginnersschema volgt, tja, dan blijven de verwachte prestaties waarschijnlijk uit. 

  1. Je werkt efficiënt naar je doel toe 

Een professioneel opgesteld schema geeft jou een leidraad om je doel te bereiken op een efficiënte en effectieve manier. Je kan wekenlang gewoon op gevoel lopen, en dat is helemaal prima, maar het is niet noodzakelijk de beste manier om je prestaties te verbeteren. Met een schema push je jezelf net dat tikkeltje verder, zonder te gaan overtrainen.  

  1. Je loopt minder kans op blessures

Elk lichaam heeft een bepaalde belastbaarheid. Als je je lichaam zwaarder belast dan die belastbaarheid aankan, dan krijg je blessures. Die kunnen makkelijk voorkomen worden door de belasting heel geleidelijk op te drijven, maar ook dat is moeilijk om zelfstandig op gevoel te doen. Een correcte opbouw is de basis van een goed schema, waardoor je lijf de tijd krijgt om de belastbaarheid langzaamaan te vergroten. Je gewrichten en spieren zullen je dankbaar zijn! 

  1. Je traint alsof het met een coach zou zijn

Een goed schema draait niet enkel om het opbouwen van kilometers en snelheid, maar ook om verschillende trainingsvormen op verschillende momenten en natuurlijk ook voldoende recuperatie. Een coach (en een kwalitatief schema dus ook) houdt rekening met progressie, recuperatie en specificiteit. Dingen die belangrijk zijn en invloed hebben op je prestaties, maar waar je als amateur-loper waarschijnlijk niet meteen zelf mee bezig bent. 

  1. Je raakt nooit meer gedemotiveerd  

Niets is zo motiverend als terugkijken naar waar je vandaan komt en waar je nu staat. Bovendien zal je naarmate het schema vordert ook vertrouwen kweken in jezelf, waardoor je doel steeds tastbaarder wordt. En geloof ons, dan wil je helemaal niet meer stoppen. 

Eens proeven van het loopschema-life? Probeer onze “Power your run”, waarin je schema’s vindt voor verschillende doelen en verschillende niveaus, ondersteund door de Runners Guide vol tips & tricks om je moeiteloos en blessurevrije richting je doel te leiden.

-Thaïsa Timmerman