name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

De beweging die je past

“Deze 3 bewegingsregels wil ik nooit meer horen!”

– Jolien, diëtiste

Weet jij welke bewegingsvorm het best bij jou past? We geven alvast wat hints. Het is niet de sport waarmee je het hoogste aantal kilocalorieën verbrandt, het meeste zweet verliest of de meeste likes mee scoort op Instagram. De bewegingsvorm die het best bij jou past is (drum roll please) … diegene die jij fijn vindt.  

Dagelijks hoor ik van mensen dat ze elke dag op de loopband of crosstrainer, staan tot ze een bepaald aantal kilocalorieën verbrand hebben. Als ik dan vraag of ze het leuk vinden, is het antwoord meestal “Nee, maar het moet.” 

I call bullshit.

Dé sleutel tot het volhouden van een bepaalde gewoonte (bewegen dus, in dit geval), is dat de motivatie ervoor uit jezelf komt. En dus niet uit regeltjes die jij of anderen je opleggen. Intensieve sporten mogen dan meer calorieën verbranden, maar als je er niet gelukkig van wordt, laat je ze beter links liggen. 

Bewegen zou moeten komen vanuit een liefde voor je lichaam, in plaats van de wens om het te veranderen. Zoek dus een bewegingsvorm die je graag doet, in plaats van te gaan voor de sport die “zo efficiënt mogelijk” is. De enige die dat kan doen, ben jij zelf, maar ik kan je wel helpen, door de volgende vaak gehoorde “regels” alvast volmondig te ontkrachten. 

1. Beweging moet intensief zijn

Misschien heb je wel ergens gelezen dat intensieve inspanning beter voor je gezondheid is, zelfs als je er maar af en toe toe komt, maar als je daardoor elke keer met extreme tegenzin de deur uitstapt, is het toch écht beter om voor iets rustigers te kiezen dat je wel, en met plezier, kan volhouden. 

 

2. Je hebt minstens x aantal minuten nodig, of het is de moeite niet

Als het voor jou het best werkt om meerdere keren per dag korte beweegmomenten in te lassen, in plaats van de tijd en moed te zoeken om een langere sessie te plannen, dan moet je dat vooral zo doen. Gedaan met die “ik heb maar tien minuten, dus het is de moeite niet”-mindset. Alle kleine beetjes helpen! 

3. Je moet goed zijn in de sport die je kiest

Niet waar. Je moet het graag doen. Ik nodig je met veel plezier uit om eens te komen kijken als ik meedoe met de Fitdance-lessen van Silke in de Virtual Power Classes. Ben ik een goede danser? Ab-so-luut niet. Maar ik amuseer mij, en dat is wat telt. 

Dus waar wacht je nog op om op zoek te gaan naar jouw ideale bewegingsvorm? Je hoeft jezelf maar één vraag te stellen: wat vind jij LEUK?

Succes!

-Jolien Vandemoortele, diëtiste