name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

De voordelen van core stability

Als je core hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan de buikspieren. Maar onze core omvat maar liefst 29 spieren, waaronder verschillende buik-, bil-, rug-, nek- en bekkenbodemspieren. Het omvat dus je hele romp, dus alles behalve de armen en benen.

Wat zijn de voordelen van een sterke core?

Betere houding

Je rug en schouders mooi recht houden doe je met je core spieren. Dat zorgt er al voor dat je minder last krijgt van rug en nekspieren van lang te zitten of staan, maar geeft je ook een mooi postuur. Zo vermijd je ook problemen met je houding op latere leeftijd.

Blessurepreventie

Als je core te zwak is, moeten andere spieren hiervoor compenseren tijdens het sporten, wat kan leiden tot blessures. Vooral rugpijn kan vermeden worden met een sterke en stabiele core. Het geeft je ook letterlijk meer stabiliteit, waardoor de kans op vallen of je enkels en knieën overbelasten vermindert.

Verbetering van de sportprestatie

Bij alle sporten zorgt een goede core voor betere prestaties. Je looptechniek is afhankelijk van een stabiele core, bij krachttraining haal je veel kracht ook het bracen van je core en bij ploegsporten zorgt een sterke core voor stabiliteit en explosiviteit.

Hoe train je je core?

Mobiliteit

Als eerste kan je je spieren en gewrichten van je core losmaken. Hiervoor kan je gebruik maken van dynamische stretches of zelfs een foamroller of foamball. Maak je knopen los en zorg dat alles goed beweeglijk is voordat je aan je training begint.

Statische stabiliteit

Je corespieren zullen je vooral beschermen door je romp helemaal recht en stil te houden terwijl je met je armen of benen beweegt. Dit kan je dus ook trainen met behulp van statische oefeningen, zoals een plank. Daag je core extra uit door bewegingen van de armen en benen toe te voegen, terwijl je je romp probeert recht te houden.

Dynamische kracht

Natuurlijk moet je je core ook soms beweeglijk gebruiken, bijvoorbeeld om op te staan uit bed in de ochtend. Om deze kracht te trainen kan je beweeglijke oefeningen doen voor je buik-, rug- en bilspieren, zoals crunches, glute bridges, etc.

Wil jij meer leren over core stability en onze top 3 core oefeningen uitproberen? Download dan de gratis Core Guide.

-Aurélie De Jong