name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Faalangst op de werkvloer

“COO worden van The Fittest You? Neen, dat gaat me niet lukken”

– Nikki Schelfhout, COO van The Fittest You

Ik heb de woorden nooit letterlijk uitgesproken want tegenover anderen doe ik me altijd zelfzeker voor. Behalve mama. Zij weet dat ik mijn twijfels heb, maar verder denkt iedereen dat ik de zaken op orde heb… Niet dus.

Faalangst; zo kan je het noemen.

Drie jaar lang ben ik IT consultant geweest. Ik had al een tijdje door dat de job heel veel energie vroeg en ik er weinig van terug kreeg. Ik had meer nood aan menselijk contact, verandering in gang zetten, een plekje aan de beslissingstafel, een manier om mee richting te geven. Wat me tegenhield om op zoek te gaan naar een andere job? De angst om te mislukken want wat ik wou doen dat had ik nog nooit gedaan…En in plaats van gewoon de sprong te wagen? Bleef ik gewoon waar ik zat, bleef ik doen wat ik kende én waar ik goed in was. Nochtans wist ik diep van binnen dat ik een kei was in structureren, transparant communiceren en motiveren. Maar tussen denken en durven doen zit nog een groot verschil.

“Het was pas toen ik voor de zoveelste keer ongelukkig op mijn bed zat, dat ik besefte dat dit zo niet meer verder kon”

Het open klikken van vacatures ok, het effectief verzenden van een sollicitatie? Daar blokkeerde ik volledig. Het was pas toen ik voor de zoveelste keer ongelukkig op mijn bed zat, dat ik besefte dat dit zo niet meer verder kon. Ik besloot mijn faalangst over boord te gooien & op zoek te gaan naar een nieuwe job.

En toen heb ik eerlijk gezegd een tikkeltje geluk gehad. Ik volgde Gudrun nog niet zo heel lang toen ik de vacature van The Fittest You zag passeren. In een impulsief moment besloot ik te solliciteren. Had ik die dag mijn Instagram Stories niet bekeken dan had ik dat nooit geweten. But I could live with that, want het al dan niet zien verschijnen van die sollicitatie had ik niet in de hand.

Wat ik wel in de hand had, was de beslissing om te solliciteren! Om mij niet te laten leiden door die alarmbel in mijn hoofd: ga ik dit wel kunnen? Toen ik nog geen dag later nieuws kreeg dat ze geïnteresseerd was, kreeg ik de vraag of ik een opdracht zou willen maken. Ik begon eindelijk ietwat in mezelf te geloven. Ik herinner me het nog als de dag van gisteren. “Welke stappen zou jij nemen om van mijn chaotische bedrijf een geoliede machine te maken?”

Niet gemakkelijk. Ik schoof mijn bureau uit de kant en besloot de volledige muur te gebruiken voor mijn The Fittest You masterplan. Tientallen post-its en veel iteraties later was ik nog steeds niet tevreden.

Het enige wat ik me continu afvroeg? Is dit wat Gudrun voor TFY in gedachten heeft?

You see what’s wrong with that? In plaats van te geloven in mezelf en mijn kunnen, erop te vertrouwen dat ik voldoende skills had om deze oefening te maken, was ik constant bezig met de verwachtingen van anderen. Wat wil Gudrun dat ik doe, zeg of creëer …. ?

Nu, 9 maanden later, ben ik dolgelukkig dat ik destijds de stap heb durven zetten. Ik kon me geen meer uitdagende job & toffer team wensen. Maak ik fouten of verkeerde beslissingen? Tuurlijk wel maar waar ik vroeger zou panikeren omdat iets niet ok was, kan ik nu te focussen op wat wel goed ging. Ik kan nu feedback meenemen naar een volgende keer. Ik heb het geluk dat wij bij TFY een team hebben dat elkaar hierin ondersteunt. Fouten maken hoort erbij en er wordt actief om feedback gevraagd.

Die omgeving kun jij natuurlijk ook zelf creëren. Door aan de slag te gaan met jouw faalangst, deze te leren herkennen en jouw negatieve denkpatronen om te zetten ben ik er zeker van dat je net als ik enorme stappen vooruit kan zetten. Stap voor stap, met vallen en opstaan.

Ben je op zoek naar een cursus rond faalangst die je meeneemt in dit proces? Een proces van begrijpen, leren maar ook doen, dan hebben wij voor jou een online cursus staan die je op elk moment kunt starten; Meer info vind je hier.