name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Het effect van diëten op je honger- en verzadiging

Jaren van jojoën, diëten en terug bijkomen en/of gestoord eetgedrag kunnen je volledig vervreemden van je honger- en verzadigingssignalen. In deze blog lees je hierop kan oefenen om terug beter te kunnen luisteren naar je lichaam.

De dieetindustrie maakt je maar al te graag wijs dat je lichaam niet te vertrouwen is op vlak van eten. Zonder punten of calorieën te tellen, kan je onmogelijk weten of je niet te veel of te weinig eet, toch?

Let me tell you, yes you can..

Je lichaam is verdomd goed in aangeven hoeveel en wat je nodig hebt. Dat gebeurd onder andere door honger- en verzadigingssignalen. Het enige wat wij moeten doen is luisteren.

Laat dat nu hetgene zijn dat de we onszelf doorheen de jaren hebben afgeleerd. Want wees eerlijk, hoe vaak heb jij dat hongergevoel genegeerd omdat honger zogezegd betekent dat je aan het vermageren bent of je ergens gelezen hebt dat tussendoortjes uit den boze zijn?

Honger- & verzadigingssignalen

Je honger- en verzadigingssignalen zijn er voor een reden – om je te vertellen wanneer je ongeveer moet starten en stoppen met eten. Ja, een ingebouwde Fitness Pal eigenlijk, genaamd de hypothalamus. Dit deeltje van je hersenen probeert je lichaam in balans te houden door:

  • Je de ‘ik moet pipi doen’-signalen te sturen als je moet plassen
  • Een droge mond te veroorzaken als je moet drinken
  • Je hongersignalen te sturen wanneer je energiepijl zakt
  • Je het ‘volle’ gevoel geeft als je voldoende energie opgenomen hebt

Het straffe van dit alles is dat alles met elkaar in verbinding staat. Ervaar jij meer honger tijdens de dagen voor je maandstonden? Dan wil dit zeggen dat je lichaam meer energie zal nodig hebben in de periode die eraan komt!

Blurry signals

Door te diëten leren we om onze signalen te negeren en water te drinken of kauwgum te kauwen als we honger krijgen of ons bord leegeten, ook al zijn we voldaan. Door de subtiele hongersignalen te negeren, voelen we enkel nog de extreme signalen, als de honger al te groot is dus. Daardoor beslissen we om toch te gaan eten en eten we ver voorbij onze verzadiging, want onze honger is haast onstilbaar geworden.

Gevolg? Onze verzadigingssignalen worden ook wat blurry en we zijn steeds verder van huis.
Wat we zo goed konden als baby, verleren we compleet.

Kan ik het terug leren voelen?

Het goede nieuws is: je kan terug in contact komen met je honger en verzadiging!

Zie de relatie met je lichaam als een verwaterde vriendschapsband. Stel je voor dat je honger- en verzadigingssignalen je reeds duizenden keren probeerden te bellen, maar jij nooit je telefoon opnam. Uiteindelijk gaven ze op en concluderen ze dat je echt een slechte vriend bent geweest. Om die relatie te herstellen, is het jouw beurt om de moeite te doen.

Hoe? Door je lichaam frequent te voeden en niet langer dan 3 à 4 uren te wachten om opnieuw te eten. Praktisch zijn dit ongeveer 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Verder kan je geregeld even een pauze nemen om in te checken hoe je je voelt. Kan je al ergens een hongertje voelen? Of voel je die verzadiging als je even je bestek even neerlegt tijdens de maaltijd?
Hoe voel je dat? Probeer de (kleinste) signalen op te vangen.

Twijfel je over hoe je dit best kan aanpakken en heb je ene duwtje in de rug nodig? We staan te popelen om je te helpen! Hier vind je meer informatie over onze 1-op-1 begeleiding.

– Jolien Vandemoortele, diëtiste