name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Het verschil tussen honger, goesting & drang

Als mensen starten met hun tocht op het intuïtief wandelpad, ontstaat er vaak verwarring wanneer er als advies ‘luister naar je hongersignalen’ gegeven wordt. Het vraagt wat kennis en oefening om honger, goesting en drang uit elkaar te halen.

We zetten ze hier alle drie voor de duidelijkheid even onder elkaar:

HONGER

Honger heeft als het best gekende signaal een grommende, lege maag. Bij het voelen van dit signaal, mag je er zeker van zijn dat er reeds hongersignalen aan vooraf gingen. deze signalen kunnen de volgende zijn: een slechte smaak in je mond, denken aan eten, een licht gevoel in het hoofd, humeurigheid… Honger uit zich dus aan de hand van lichaamssignalen.

GOESTING

Goesting wordt vaak voorafgegaan door een prikkel van buitenaf, opgevangen door je zintuigen.

Je ziet bijvoorbeeld een foodpost op instagram passeren van een prachtig taartje en je krijgt zin in zo’n zoete hap. Dit kunnen we bestempelen als OOGHONGER. Er bestaat ook OORHONGER. We all know dat het krakske van de dame die bijt in het zalige omhulsel van een magnum je doet watertanden.Ook NEUSHONGER is een ding, zoals de geur van warme wafels in de winkelstraat.

Goesting komt tot stand wanneer 1 van jouw zintuigen die iets waarneemt dat je doet denken aan eten.

DRANG

Het laatste verschijnsel dat jou kan doen eten is drang. Drang wordt vaak over het hoofd gezien maar draait om het eten vanuit emoties, gevoelens of verveling. Zo eet je bijvoorbeeld om gevoelens te verdoven of omdat het programma die je volgt niet heel interessant is. Jezelf regels opleggen dat je geen chocolade meer mag eten, zal de drang naar die chocolade in de kast ook enkel verhogen. Drang is een heel sterk gevoel.

Hoe reageren?

Bij slechts 1 van de drie moét je eten en dat is bij… juist! Honger!

Als je geen actie onderneemt bij honger, wordt die honger enkel groter. Dat is niet zo bij goesting. Goesting gaat zonder twijfel terug afnemen als je niet eet. Bij drang ligt het iets moeilijker, omdat de dieper liggende nood niet gestild kan worden met eten.

Of je eet of niet bij goesting, is volledig jouw keuze en afweging. Stel dat je elke dag zou toegeven aan je neushonger bij het passeren van een frituur, dan ben je niet goed voor je lijf aan het zorgen.

Daarom is het belangrijk om afwegingen te maken. Heb ik er echt erge goesting in, heb ik tijd om ervan te genieten? Hoe ga ik me na het eten voelen? Is de smaak even hoog aangeschreven als de geur of het uitzicht? Beslis je om het te eten? Maak ruimte en tijd om, onafgeleid, met volle teugen te genieten!

Heb je hier vragen over? Of wil je graag aan de slag met persoonlijke begeleiding van een van onze diëtistes? Dan vind je HIER meer informatie.