name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Hoe bewaar je de rust in je hoofd in crisistijden?

De covidcrisis zet de hele wereld op zijn kop, en dat maakt ons onzeker. Angst, stress, piekergedrag en vermoeidheid zijn dagelijkse kost, en dat is logisch. Maar hoe ga je daar mee om? Hoe bewaar je de rust in je hoofd als daar in je omgeving geen sprake van is? Mindfulness kan helpen. 

Bovendien kan het je ook na deze vreemde periode verder helpen. We staan namelijk elke dag opnieuw weer voor kleine en grote uitdagingen. Obstakels die bij het leven horen, en waar we best wel wat zelfkennis, creativiteit en stabiliteit voor kunnen gebruiken. Ook bij die momenten kan mindfulness je de tools geven om het evenwicht te bewaren. 


Wat is mindfulness? 

Mindfulness is een techniek die je helpt omgaan met gedachten en gevoelens, op een toegankelijke manier. Die gevoelens kunnen zowel aangenaam als onaangenaam zijn. Met de tools en inzichten die je aangereikt krijgt, leer je veerkrachtiger en gelukkiger in het leven te staan. Als je de hond uitlaat, terwijl je naar de winkel rijdt, als je een fijne tijd beleeft, maar ook op momenten waarop je het iets moeilijker hebt: mindfulness kan je altijd toepassen, en dat is net het mooie eraan. 

Train je aandacht

Mindfulness is geen therapie, het is een training in aandacht. Een training die voor iedereen geschikt is!n Je leert surfen op de golven van het leven, onderzoekt wat je ervaart en hoe je daarmee omgaat. En dat zijn waardevolle skills. 

Je kan namelijk niet kiezen wat er gebeurt, maar je kan het wel leren observeren – zonder dat je gedachten met je aan de haal gaan – en uiteindelijk kan je ook kiezen hoe je met die situatie omgaat. Zolang je maar vertrekt vanuit die observatie, van waaruit je kan bekijken wat je mogelijkheden zijn. 


Mindfulness helpt je op een zachte, vriendelijke manier vertragen, zondermeteen te reageren of te oordelen. Het resultaat? Je geniet meer van wat er is en je gaat evenwichtiger om met wat moeilijk is. 

De effecten van mindfulness

De combinatie van eeuwenoude Oosterse wijsheid  met Westerse psychologie is bijzonder effectief. Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die geregeld mindfulness-meditaties doen, gelukkiger en tevredener zijn dan gemiddeld.(*)

Dit kan mindfulness met jou doen: 

  • Stressreductie 
  • Verbetering van je geheugen en focus
  • Verhoging van je creativiteit en een sneller reactievermogen
  • Toename van je mentale en fysieke veerkracht
  • Minder angst, depressies en irritatie 
  • Verhoging van je emotionele intelligentie en empathisch vermogen
  • Betere en meer bevredigende relaties 
  • Minder lichamelijke stress-indicatoren zoals een hoge bloeddruk
  • Versterking van je immuunsysteem

* Mindfulness, Mark Wiliams & Danny Penman, 2020

Binnenkort start de cursus ‘8 weken mindfulness’, waarin je wordt begeleid naar een rustiger en meer gebalanceerd leven.

Schrijf jij je in?

– Liesbeth Vanspauwen & Nicole Broeckx