name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Hoe emotioneel eten voorkomen?

  • Eet als je (biologische) honger hebt

Ik herhaal: EET als je honger hebt. Luister naar wat je lichaam je vertelt. Leid het nooit om de tuin met light frisdranken, kauwgum en stel je honger nooit uit.

  • Leer je lichaam kennen

Leer voelen hoe je lichaam reageert op elk cijfer van de hongerschaal. Tussen een knorrende maag en misselijkheid door overeten zitten nog heel veel andere honger- en verzadigingssignalen.

  • Interne boven externe signalen

De aanleiding tot eten is best een intern signaal; honger. Externe signalen zoals ‘de klok op 12:30’ ‘een leeg bord’ of ‘de geur van frietjes’ kunnen die interne signalen verstoren. Om die twee te onderscheiden moet je oefenen, dus wees flexibel met jezelf.

  • Onderscheid honger van vermoeidheid

Vaak worden honger en vermoeidheid verward. Soms heb je nood aan een dutje of een rustpauze om je energiepijl terug op te krikken.

  • Verwerp de verboden lijst

Alles mag en alles kan. Door jezelf onvoorwaardelijke toestemming te geven om alles te eten, wordt de macht van voeding teruggeschoven naar jezelf. Jij maakt de beslissingen. “With permission comes choice!”

  • Eet enkel dingen die je graag eet

Koop geen lightproducten of producten met gezondheidsclaims op als je die niet graag eet. Stop met crackers eten als je liever boterhammen eet.

Als je nooit eet waar je goesting in hebt of lekker vindt, blijf je altijd onverzadigd achter. Dat is vaak een reden om opnieuw op zoek te gaan naar iets om te eten, om uiteindelijk veel meer gegeten te hebben dan je eigenlijk nodig had. Dus gun jezelf dat ene waar je echt goesting in hebt en lekker vindt.

  • Focus op je bord

Leg je werk even neer, boek aan de kant en gsm weg om te focussen op wat je eet, hoe dat smaakt en wanneer je genoeg hebt. Veel mensen zijn de ganse dag bezig met wat ze gaan eten, maar op het moment dat ze aan het eten zijn, ligt de aandacht ergens anders. Zo wordt het moeilijk om te genieten van de maaltijd.

  • Train jezelf in het omgaan met emoties

Leer emoties erkennen en toe te laten in plaats van een ongemakkelijk gevoel weg te gaan eten. Het is oké om je af en toe te vervelen of rot te voelen. Eten kan deze gevoelens maar heel kort even verdoven maar zo leer je niet omgaan met de echte situatie. Tip: Ga even zitten, adem enkele keren diep in en uit en laat de gevoelens passeren, voel wat ze met je doen en bedenk hoe je ze naast je neer kan zetten.

  • Plan vooruit

Een duidelijk plan maken of zelfs een mealprep maken, zorgt ervoor dat je geen moeilijke beslissingen meer moet maken aan het eind van de dag. Er bestaat zoiets als ‘beslissingsmoeheid’ en kan ervoor zorgen dat je naar gemakkelijk en snel grijpt in plaats van voedzaam en gezond.

  • Behandel jezelf als je beste vriendin

Velen durven geen zelfmedeleven tonen omdat ze bang zijn egoïstisch en zwak over te komen. Ze geloven dat zelfkritiek hen scherp houdt, want dat is wat de maatschappij ons beveelt te doen. Maar het tegengestelde is waar, zelfliefde komt je gezondheid, je geluk en zelfs je werk-privébalans ten goede.

– Jolien Vandemoortele