name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Hoe krijg ik mijn week gestructureerd?

Structuur. Week. Plannen. Je hebt deze 3 woorden misschien al eens ingegeven op Google? In de hoop de juiste tips te vinden om eindelijk wel wat meer structuur in jouw week te brengen?

Je bent niet alleen. Ondanks dat planning echt key is in een wereld die ons vaak overwelmt met activiteiten, verantwoordelijkheden en rollen, slagen heel veel mensen er nog steeds niet in hun planning aan te houden.
Why is that? Je transformeert niet van dag 1 op dag 2 van complete chaoot naar planning queen. No way! Zo’n dingen vragen tijd. Mensen hebben de neiging er direct volledig in te vliegen en leggen hun planning-lat veel te hoog. Gevolg? Je faalt, wordt gedemotiveerd en schuift uiteindelijk het plannen weer op de lange baan.
Say no more!

Ik heb voor jou 5 tips die je wél op de juiste weg zetten:

1. Waar heb jij nood aan?

Vooraleer je meteen aan de slag gaat met het inplannen van taken én vaste afspraken, denk je beter eerst even na waar je exact behoefte aan hebt. Wat zijn jouw prioriteiten voor de komende week of maand? Waar wil jij tijd in investeren? Of waar moet je tijd voor vrijmaken? Het kan nuttig zijn deze goals, prioriteiten of focuspunten even neer te schrijven. Op basis van deze lijst kan je dan bepalen hoe je planning er dient uit te zien. Zo is het voor jou veel duidelijker waar je heen moet of wat er het einddoel precies is én dat maakt jouw kans op slagen groter.

2. Eén stap per keer

Je hebt waarschijnlijk al horen vallen dat het gemiddeld 30 dagen duurt vooraleer een bepaald takenpatroon een routine wordt? Wel, bij plannen is dit ook van toepassing! Als je nooit echt hebt leren plannen, verwacht dan niet van jezelf dat je direct een feilloze weekplanning uit je mouw schudt. Start small. Werk stap voor stap. Begin bijvoorbeeld eerst met het inplannen van jouw wekelijkse sportmomenten als dat hoog op je prioriteitenlijst staat. Een keer dat je dit onder de knie hebt, kun je extra zaken toevoegen zoals me-time of huishoudelijke taken. Als je nog nooit in je hele leven één planning hebt kunnen volhouden; begin dan aub niet met een planning van a tot z. You put yourself up for failure & de volgende keer zal het nog moeilijker vol te houden zijn.

3. Keep it simple

Je planning hoeft niet complex te zijn en van uur tot uur aan te geven wat je moet doen. Jouw weekplanning kan ook gewoon zijn: 2 weekavonden gaan sporten & in het weekend 1 kamer in je huis kuisen. Je bepaalt dan niet persé het tijdstip van deze activiteiten maar maakt een afspraak met jezelf dat je deze zaken opneemt komende week. Dat is ook plannen. Er bestaan 101 varianten en mogelijkheden als het op plannen en structuur aankomt. Mijn favoriete planning tools zijn kleurkalenders waarbij je per dag een hokje inkleurt als je bepaalde taken hebt uitgevoerd. Ik ben ook echt fan van to-do lijstjes en stel deze op zondagavond op voor de komende week. Ik gebruik deze niet superstrikt en schuif af en toe zaken door maar het helpt mij perfect om mijn  week te structureren.

4. Experimenteer & pas aan

Niet alles werkt voor iedereen. Experimenteer met verschillende manieren om jouw week te structureren. Heb jij liever een online overzicht op jouw gsm? Dan heb je keileuke apps zoals wunderlist, habit tracker… Ben jij eerder iemand die voor het verlaten van je huis, wil herinnerd worden aan wat je te doen staat? Dan is een kalender of krijtbord in de hal of keuken ideaal. Eerder nood aan kleine reminders doorheen de dag? Probeer dan post-its op te hangen doorheen je huis. Op ieder potje past een dekseltje en zo past ook bij iedereen een of andere soort van structuur of planning. Ga op zoek naar wat bij jou past.

5. Jouw planning is een tool, geen doel

Onthou heel goed dat een planning geen doel op zich is. Het is een middel om op de eindbestemming te geraken. Het is niet omdat je jou niet aan je vooropgestelde planning kan houden dat je daarom faalt. Vergeet niet waarom je de planning opzet of structuur aanhoudt in je week. Wil je regelmatiger tijd maken om te gaan sporten? Ok, dan is 1 maal per week nog steeds beter dan geen enkele keer. Wil je binnen drie maand die babykamer afhebben? Dan heb je nog meer dan tijd genoeg, als je komende week niets doet. You don’t feel like planning? Then don’t… as long as you don’t forget about your goals. 

Happy planning!

– Nikki Schelfhout