name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Is spierpijn goed of slecht?

Spierpijn, we’ve all been there. Sommige mensen haten het gevoel, anderen kicken er een beetje op.
Er wordt wel eens gezegd dat spierpijn nodig is om een spier sterker te maken, maar klopt dat wel?

Wat is spierpijn?

Er zijn twee soorten spierpijn, acute spierpijn of verlate spierpijn. Acute spierpijn krijg je tijdens of meteen na het sporten en is eigenlijk de uitputting van je spieren. Daarbij hoopt melkzuur op in je spieren en krijg je last van een verzuurd en verkrampt gevoel.

Vertraagde spierpijn of DOMS, wat staat voor ‘delayed-onset muscle soreness‘ treedt pas één of twee dagen na het sporten op. Dat is de vorm van spierpijn die we allemaal kennen en waar je waarschijnlijk wel al eens serieus van hebt afgezien. DOMS ontstaat door microscheurtjes in je spieren, die gevormd worden tijdens je inspanning. Deze scheurtjes moeten nadien herstellen en dat proces zorgt voor een pijnlijk gevoel en stijfheid in die spieren. Gelukkig verdwijnt deze spierpijn meestal vanzelf, zo’n 24 tot 48 uur na de inspanning.

Is spierpijn dan positief of negatief?

Heb je dan pas hard genoeg getraind als je zware spierpijn hebt? Absoluut niet. De scheurtjes in je spieren ontstaan vaak bij extra zware inspanningen of een nieuwe soort van beweging, die je lichaam niet gewoon is. Maar dat wilt dus niet zeggen dat je bij een goede inspanning altijd spierpijn zal hebben. Je kan namelijk zelf veel stappen ondernemen om té zware spierpijn te voorkomen, wat alleen maar positief is, omdat je minder stijf bent en sneller terug kan sporten.

Daarnaast geeft een training die je lichaam wel gewoon is je vaak minder of geen spierpijn, ook al voer je hem telkens een beetje langer of zwaarder uit. Zo bouw je dus wel progressie op en word je sterker of sneller, maar heb je niet meer na elke training zo’n last van DOMS. Het kan dus zeker wel eens voorkomen dat je veel meer spierpijn hebt na bepaalde inspanningen en dat kan je zelfs een gevoel van prestatie geven. Maar als je na elke sportieve activiteit heel erg stijf bent, kan je misschien beter eens kijken of onderstaande tips dit kunnen verhelpen.

Hoe kan je spierpijn voorkomen?

Je kan verschillende dingen doen om (té zware) spierpijn te voorkomen. Allereerst zorgt een goede opwarming ervoor dat je je lichaam goed voorbereidt op de prestaties die volgen, zodat er minder spierscheurtjes ontwikkelen. Daarnaast zorgen nog andere zaken, naast je sportprestatie, voor verminderde spierpijn.

Ik som ze nog even op:

  • Drink voldoende water en eet voldoende om je reserves weer aan te vullen. Niet enkel eiwitten zijn hier van belang, ook al is dat vaak wat je hoort. Ook koolhydraten zijn nodig om de energievoorraad in je spieren weer aan te vullen.
  • Rust lang genoeg tussen trainingen in. Vooral bij heel intensieve trainingen wacht je best minstens 48 tot 72 uur vooraleer je deze opnieuw inplant. Een rustige of hersteltraining kan wel sneller.
  • Slaap voldoende uren ‘s nachts zodat je lichaam goed kan herstellen.
  • Bereid je goed voor op je training zelf. Dit kan door op te warmen en te mobiliseren. Na een zware training voeg je best ook een cooldown en lichte stretch toe.

Hoe kan je spierpijn behandelen?

Heb je toch zware spierpijn? Dan zijn er ook enkele zaken die je kan doen om sneller pijnvrij te zijn. Rust is hierbij vooral belangrijk, maar dat wilt zeker niet zeggen dat je helemaal stil moet zitten of platte rust moet houden. Lichte beweging zorgt er juist voor dat je spieren sneller herstellen. Door te bewegen, creëer je namelijk meer bloeddoorstroming in die spieren.

Ook externe warmte kan hierbij helpen. Een warm bad nemen of een saunabezoekje zet je bloedvaten open en brengt zo nieuwe stoffen naar je spieren, die het herstel bevorderen. Voldoende eten en drinken speelt hier opnieuw een rol. Want als je lichaam niet voldoende energie heeft, zal het deze zeker niet steken in de opbouw of het herstel van je spieren.

Wanneer wordt spierpijn een probleem?

Als je zo vaak en zo veel last hebt van spierpijn, dat het je beweging in het dagdagelijkse leven continu hindert, is het wel eens slim om de oorzaak hiervan te zoeken. Ook als je last krijgt van je spieren zonder zware inspanningen, zoals nachtelijke krampen in de benen of  continu een zwaar gevoel hebben.. is het een goed idee om uit te zoeken hoe dit juist komt.

Ga eerst en vooral het lijstje hierboven even af en vraag jezelf af of de oplossing hierin kan liggen. Voldoende slaap is vaak een heel belangrijke oorzaak die door veel mensen over het hoofd wordt gezien. Bieden bovenstaande tips echt geen verbetering? Plan dan eventueel eens een bezoekje in bij je huisarts om na te kijken of je geen tekorten hebt. Een te laag gehalte aan ijzer, magnesium of bepaalde vitamines kan hier namelijk ook de oorzaak van zijn. Je neemt beter geen supplementen zonder je arts te contacteren, want dat heeft geen nut als je geen tekorten hebt.

– Aurélie De Jong, personal trainer