name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Conserven: tips & tricks

Kant-en-klare producten uit de supermarkt zijn superhandig om in huis te hebben. Wanneer je geen tijd of zin hebt om zelf uitgebreid te koken zorgen ze ervoor dat je in 1-2-3 een snelle en voedzame maaltijd klaar hebt!
Maar het aanbod is gigantisch, dus welke producten kies je best?

🥣 Soep
Bij soep kan je zowel naar de ingrediënten als de voedingswaarde kijken.
Bij de ingrediënten kan je nagaan hoeveel groenten er zitten op de totale hoeveelheid. Dit is meestal uitgedrukt in een percentage. Ga voor een minimum van 25 à 30% groenten.
Verder kan je nagaan of er geen room of vlees is toegevoegd. Als je dat graag eet, kan je het zelf altijd nog toevoegen.
In de voedingswaardetabel kan je nagaan hoeveel zout er in de soep zit. Minder dan 5 gram zout per liter is een goede maatstaf. ​

🥫Groenten in blik
Groenten in blik zijn handig voor een snelle salade, bijgerecht of soep! Kies voor producten waar weinig andere zaken aan werden toegevoegd. Groenten, kruiden en een stabilisator is all you need. Je kan zelf altijd extra kruiden of vetstof toevoegen.

🍍Fruit
Fruit in blik is een lifesaver wanneer je zelf geen tijd hebt om te snijden. En natuurlijk is het ook lekker als taartvulling of in yoghurt of havermout. In de ingrediëntenlijst kan je checken of er suiker is toegevoegd of niet. Meestal staat er op het etiket ook geschreven of ze ‘op eigen nat’ of ‘in siroop’ zijn. Kies voor fruit op eigen nat.
Ook hier: heb je het graag wat zoeter, dan kan je zelf nog suiker of zoetmiddel toevoegen. ​

🍲Peulvruchten
Een ideale en snelle eiwitbron! Peulvruchten uit blik zijn al gekookt en dus klaar om koud of warm te gebruiken. Meestal wordt er niets extra toegevoegd en kan je er zeker van zijn dat alle bonen, linzen of kikkererwten die je in blik koopt, goed zijn van samenstelling. Let je op je zoutinname? Spoel de peulvruchten dan goed af of kies voor blikken waar geen zout aan is toegevoegd. ​ ​

-Laure D’Aes