name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Motion is lotion

We kennen het allemaal wel, die zeurende nek-, hoofd- of rugpijn na een lange werkdag achter een computerscherm 👩🏽‍💻 (lang leve thuiswerken in corona-tijden), een stressvolle periode, borstvoeding geven, verhuizen, … 

Wanneer je langdurig eenzelfde (niet-optimale) houding aanneemt, veel stress ervaart of herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoert, raken je spieren overbelast en kunnen er klachten ontstaan.

Hoe komt dit nu eigenlijk? Wel, als spieren in een bepaalde positie overmatig moeten aanspannen of uitgerekt worden, worden de bloedvaatjes in deze spieren samengedrukt. Hierdoor is er onvoldoende aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spier en hopen afvalstoffen zich op. Je komt in een vicieuze cirkel terecht, want: meer afvalstoffen, meer spanning en dus steeds minder doorbloeding. Daardoor kunnen er pijnlijke spierknoopjes ontstaan, ook wel triggerpunten genoemd. Een triggerpunt bestaat uit een aantal spiervezels die continu in een aangespannen toestand verkeren. Dit kan leiden tot stijfheid, krachtsverlies en plaatselijke pijnklachten. Op lange termijn kunnen deze zelfs uitstralingspijn geven naar andere gebieden in het lichaam (o.a. spanningshoofdpijn, brandende pijn in armen of benen).

Om deze klachten te vermijden is het belangrijk dat je voldoende beweegt doorheen de dag, aangezien beweging zorgt voor het smeren van je gewrichten en een betere doorbloeding van je spieren. Regelmatig van houding veranderen is dus de boodschap. 

Maar wat als je een té drukke agenda hebt? Strakke deadlines? Geen tijd om te bewegen?

Hé je hoeft geen marathon te lopen, het duurt echt niet lang. Geen tijd is geen uitvlucht. Wist je dat je hersenen een gemiddelde aandachtsspanne hebben van 40 minuten? Een pauze van een aantal minuten is dus ook broodnodig om je hersenen even op te laden. Het helpt je om verworven informatie te verwerken en opnieuw met volle aandacht aan het werk te kunnen gaan.

Tip: zet een timer die je er elk (half) uur aan herinnert dat je moet bewegen. Er bestaan zelfs apps die je hierbij kunnen helpen (o.a. Stand Up! The Work Break Timer). 

Gewoon even rechtstaan om de benen te strekken is voldoende. Wandel eens naar het toilet op een andere verdieping, telefoneer al wandelend, ga een tas koffie halen, maak een tochtje naar de bureau van je collega om die dringende vraag te stellen, maak een wandeling tijdens je lunchpauze,… Alle kleine beetjes helpen 🙌🏻

– Jitse Smeyers