name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Plantaardig eten, hoe doe je dat?

Meer en meer mensen overwegen een plantaardige levensstijl, en dat is een fantastische zaak! Maar stoppen met dierlijke producten lijkt niet voor iedereen vanzelfsprekend. Is de drempel voor jou ook nog te hoog? We verzamelden de meest gestelde vragen over plantaardige levensstijl hieronder, om die drempel zo toch al een tikkeltje te verlagen! 

1.       Heb je vleesvervangers nodig?

Kant-en-klare vleesvervangers, zoals de veggieburgers die je vindt in de winkel, zijn niet noodzakelijk in je plantaardige maaltijden. Je moet er wél voor zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, en dus niet enkel teert op groenten en koolhydraten (pasta, rijst…). Dat doe je door een extra eiwitbron toe te voegen, in de vorm van bijvoorbeeld noten, peulvruchten of tofu. Door eiwitten, groenten en koolhydraten op die manier te combineren, voel je je voldoende verzadigd en heb je voldoende voedingsstoffen binnen. 

2.       Moet je bepaalde vitaminen en mineralen aanvullen met supplementen?

Dat is erg afhankelijk van hoe je eet. Eet je meestal vlees en vis, en kies je er maar een paar maaltijden per week voor om plantaardig te eten? Dan moet je waarschijnlijk geen supplementen innemen. 

Eet je volledig veganistisch, dan zijn er enkele aandachtspunten. Het belangrijkste blijft om je voedingsstoffen uit je eetpatroon te halen, maar daarbij kunnen supplementen een nuttige aanvulling zijn. Vitamine B12 wordt meestal aangeraden, en als je geen vette vis of walnoten eet, kan je ook extra omega 3 innemen.

Mensen maken zich vaak zorgen over ijzer, maar dat is sterk persoonsgebonden. IJzer uit plantaardige bronnen wordt inderdaad minder goed opgenomen dan ijzer uit dierlijke bronnen, maar als je ook groenten eet bij je maaltijd, zit je meestal wel goed. De vitamine C die in je groenten zit, helpt namelijk bij de absorptie van ijzer. 

3.       Is er een verschil tussen een vegan levensstijl en plantaardig eten?

Yes, dat is er zeker! Veganisme is een levensstijl die draait rond het voorkomen van dierenleed in alle aspecten van je leven. Dat gaat dus niet enkel over voeding, maar ook over je huishouden, je kledij en je make-up. Strikte veganisten eten dus niet alleen plantaardig, ze zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat hun meubels niet van leer zijn, zullen geen wol dragen en opteren voor dierproefvrije make-up.

Natuurlijk kan je er ook gewoon voor kiezen om plantaardig te eten, volledig of voor een paar dagen per week. 

Onthoud wel dat ‘plantaardig’ geen keurmerk is. Als je dat dus op een product in de supermarkt tegenkomt, heb je geen garantie of het weldegelijk vegan is. Met het ‘vegan’ keurmerk, heb je die garantie wel. 

4.       Eiwitten: welke plantaardige eiwitbronnen bestaan er en hoeveel heb je ervan nodig?

Er bestaan heel veel verschillende plantaardige eiwitbronnen, bijvoorbeeld:

– Sojajabonen en tofu

– Peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen

– Graanproducten zoals quinoa

– Tempé

– Seitan

– Plantaardige yoghurt & melk

– Noten

Als je volledig plantaardig eet, is je eiwitbehoefte een klein beetje hoger dan als je wel nog dierlijke producten eet. Maar laat je hierdoor niet afschrikken! Gewoon gevarieerd eten en afwisselen tussen de verschillende eiwitbronnen is voldoende. Als je kiest voor een eiwitbron bij minstens 2 van je 3 hoofdmaaltijden en daarbij eventueel twee verschillende types eiwitten combineert, zit je zeker goed.

5.       Hoe begin je met plantaardig eten?

Op je eigen tempo. Sommige mensen zetten in één keer de stap naar een volledig plantaardig eetpatroon, maar de meerderheid doet dat in kleine stappen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om vanaf nu al je melk te vervangen door plantaardige melkdranken, of je kan een vast eetmoment kiezen waarop je een volledige plantaardige maaltijd eet (maak van donderdag veggiedag bijvoorbeeld!). Leg vooral niet te veel druk op jezelf. Een boterham met kaas vervangen door een boterham met hummus lijkt misschien onbenullig, maar vele van zo’n kleine stappen kunnen je erg ver brengen!

Heb je nog vragen? Laat het ons zeker weten!

-Laure D’Aes