name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Plantaardig of vegetarisch eten (en dat ook volhouden): find your ‘why’

Om een verandering door te voeren heb je een goede ‘why?’ nodig! Zo houd je iets makkelijker en langer vol. Dus ook als je (vaker) vegetarisch of plantaardig wil gaan eten, is het belangrijk dat je voor jezelf weet waarom je dat doet. Vind je het moeilijk om die ‘why’ te vinden? We geven graag wat inspiratie.  

  1. Vegetarisch eten behoedt ons voor ‘The day after tomorrow’-praktijken

Dagelijks worden 3 miljard (!!) dieren geslacht voor consumptie. En geloof ons vrij, dat zijn niet die dieren die je vredig ziet grazen in de velden. Ze worden gefokt in grote bedrijven en produceren samen dagelijks meer broeikasgassen dan alle auto’s en vrachtwagens samen. 

En broeikasgassen, die zijn schadelijk voor de planeet. Droogte, bosbranden, stormen… de klimaatverandering mag dan ver van ons bed lijken, we zijn er allemaal samen verantwoordelijk voor. Als er minder vraag is naar vlees, worden er op termijn minder dieren gekweekt en nemen de schadelijke gassen af. 

  1. Vegetarisch eten houdt rivieren en oceanen properder

Als de massale veeteelt afneemt, komen er minder uitwerpselen van dieren in de waterwegen terecht. En dat is alleen maar goed nieuws. De ecosystemen worden minder verstoord en rivieren en oceanen blijven properder achter. 

  1. Vegetarisch eten houdt de wilde dieren in leven

Op dit moment wordt 30% van de oppervlakte van de aarde gebruikt voor veeteelt en begrazing. That’s a lot. En dat gaat ten koste van het leefgebied van andere, wilde dieren. Minder vraag naar vlees = minder grasland nodig = minder ontbossing = meer leefgebied voor wilde dieren. 

Geïnspireerd? Mooi zo. Want als we de wereld leefbaar willen houden voor mens én dier, moeten we de ecosystemen die dat in stand houden met ietsje meer respect behandelen, dan we vandaag doen. 

Eten moet je elke dag, dus door daarin bewuste keuzes te maken, kan je écht een verschil maken. Als iedereen zo doet wat ze kunnen, komen we er wel! Heb je nu je ‘why’ gevonden, maar zoek je nog een ‘how’? In deze free download vind je een selectie van de allerlekkerste vegan gerechten. Smakelijk!