name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Rust vinden in jezelf, hoe doe je dat?

Rust willen vinden alsof je met je vingers knippert, dat werkt helaas niet (we wish it did!).

Erger nog, als je verwacht dat rust vanzelf komt, dan creëer je hoge verwachtingen. Die verwachtingen brengen spanning met zich mee. Gevolg? Nog meer stress en onrust. Please don’t take that road. Onrust kunnen we niet uitschakelen, it is part of life!

Het goede nieuws?
Alle wegen leiden naar jezelf! Daarmee bedoelen we dat je het wél kan leren door je brein te trainen , te oefenen, elke keer opnieuw.
Waarom? Rust zorgt ervoor dat ons lichaam en ons brein zich kunnen herstellen, very important en niet te onderschatten! Komt die rust er niet, dan blijft ons lichaam in fight/flight modus alsof er een bizon achter ons aanholt. Highly unpleasant!

Hoe kan je dat dan trainen?
Yin yoga, meditatie, mindfulness… Het zijn manieren waarop we heel bewust naar binnen keren, de honderden prikkels even uitschakelen, focussen op wat onze adem en ons lichaam ons vertelt. Waar zitten je gedachten? Welke emoties staan er op de voorgrond? Wat voel je in je lichaam?
Kortom: even inchecken hoe het met je gaat en daar zorg voor dragen.
Zoals ademruimtes inlassen. Ademruimtes zijn een heel efficiënte manier om met onrust om te gaan en je stresscurve naar beneden te halen.

Kan je je gedachten dan stopzetten?
Nee… Geen goed plan. Gedachten zijn er. Je kan ze opmerken, observeren wat ze met je doen, maar zonder gedachten klopt je hart ook niet meer vrezen we. Gedachten zijn menselijk! Vaak moet je even door wat onrust om die onrust de ruimte te geven in plaats van ze weg te duwen. Duw je ze toch weg, dan werkt dat als een boomerang, right back in your face & we don’t want that 😉
Vaak belemmeren onze gedachten te doen wat goed voor ons is; stilstaan, vertragen, rust vinden. Het klinkt geweldig maar we zijn dat niet gewoon dus kan ons brein daar in het begin wat weerstand bieden. Geef wat je ook probeert een aantal kansen en laat jezelf toe beterschap op te merken.

Doe wat je voelt dat je goed doet, je op een gezonde manier voedt: beweging, wandelen, natuur, stilte… allemaal momentjes waarop jij rust in jezelf kan leren vinden. Sta stil bij deze vraag op een onrustig moment: “Wat heb ik nu heel even nodig?”
En jezelf dat ook gunnen, dát is rust vinden!

-Liesbeth Vanspauwen, mindfulnessteacher
& Jolien Lammens, yogateacher