name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Gevolgen van stress op je lichaam

Een beetje stress is goed. Te veel stress? Not so much. Want waar ons lichaam ons in acute stresssituaties net voldoende weet op te peppen, gaat het fout als die stresssystemen te lang en te veel moeten werken.

Dat wil je dus het liefst vermijden, al is dat niet altijd even vanzelfsprekend. 

Acute stress = normaal en handig

Stress is een normale reactie van ons lichaam op een spannende situatie. Dat is in eerste instantie een goede zaak. Als je een belangrijk examen moet maken (paniek!), een sollicitatie moet knallen (zweethandjes!) of moet spreken voor een groep (de horror!), zorgt stress er meestal net voor dat je beter presteert. Er worden bepaalde hormonen geproduceerd (hallo, adrenaline) die je lichaam voorbereiden op de spannende situatie.

Daarmee probeert je lichaam je wakker te schudden: “Hello, er staat iets belangrijks te gebeuren, blijf bij de les, haal al je creativiteit boven en denk snel.” En dat is goed, tenminste als het gaat om losstaande situaties die zich niet elke dag voordoen. 

Chronische stress = gevaarlijk

Als we onder continue, langdurige stress komen te staan, dan komen we in de gevarenzone terecht. Ervaar je té veel spanning (door bijvoorbeeld lange periodes van stress of stresserende gebeurtenissen zoals een trauma), dan kan je daar negatieve effecten van ondervinden. Je lichaam wordt overbelast door de stresshormonen, en dat kan serieuze risico’s met zich meebrengen. Denk maar aan burn-outs, depressies of hartproblemen.

We moeten dus vermijden dat stress een aanhoudende, dagelijkse situatie wordt. 
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, met al die prikkels waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Want ja, ook kleine prikkels kunnen al heel wat stress opleveren. Denk maar aan een gsm die blijft oplichten, een boodschappenlijstje dat nog op je ligt te wachten, een trein die te laat komt…

Het is belangrijk daar op een goede manier mee om te leren gaan, om te vermijden dat je lijf overbelast raakt door die overdaad aan stressoren.

Houd deze blog en de instagramfeed in te gaten om meer te weten te komen over hoe je kan omgaan met stress en stress kan vermijden.

Leonie Lefèvre