name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Is teveel suiker de oorzaak van diabetes?

Diabetes wordt wel eens onterecht ‘suikerziekte’ genoemd, omdat je lichaam door deze ziekte suikers in je lichaam niet helemaal correct verwerkt. Maar dat wilt niet zeggen dat suiker eten ook de oorzaak is van diabetes. Maar wat dan wel? En hoe kan je het voorkomen?

Suiker wordt best vaak als de grote vijand gezien in ons eetpatroon. Suiker is nochtans niet per definitie slecht voor je. We hebben zelfs suiker nodig om te kunnen bestaan, denken en bewegen. De energie die we uit suiker halen, kunnen we wel uit verschillende bronnen halen. Zo heb je snelle suikers, die je lichaam meteen kan gebruiken en je een energiepiek geven, en trage suikers, die je lichaam meer moet verteren en je langdurig energie geven. Je eet best niet enkel en niet te veel snelle suikers, want dit heeft ook andere moegelijke nadelen, zoals gaatjes in je tanden, last van je darmen..

Waarom ‘suikerziekte’?

Diabetes wordt ook wel eens ‘suikerziekte’ genoemd, maar van suiker krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis, waardoor je de suiker die je eet, niet correct kan gebruiken als energie. Je lichaam gebruikt het hormoon insuline om de bloedsuiker in balans te houden. Bij diabetes is dit proces verstoord.

We moeten eerst en vooral het onderscheid maken tussen type 1 en type 2 diabetes. Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte, waarbij je lichaam geen insuline kan aanmaken en je deze dus via injecties moet ingespoten worden. Hierbij is de exacte oorzaak soms niet gekend, maar je dieet is absoluut geen factor.

Bij type 2 diabetes, de meest voorkomende vorm, kan het lichaam wel insuline produceren, maar ben je niet meer zo gevoelig voor het hormoon. Hiervoor zijn er wel een aantal risicofactoren aan te wijzen, zoals:

  • Te weinig bewegen
  • Een ongezond eetpatroon
  • Diabetes in de familie (erfelijkheid)
  • Oudere leeftijd
  • Voorgeschiedenis van verhoogde bloedsuiker (bijv. zwangerschapsdiabetes)
  • Roken

Aan sommige factoren kan je niets veranderen (leeftijd, erfelijke aanleg…), andere heb je wel in de hand.

Wat kan je dan doen om diabetes te voorkomen?

Zoals je al kan zien, speelt suiker enkel een rol in ‘een ongezond eetpatroon’. Niet alleen suiker is heeft hierop invloed, maar ook de hoeveelheid verzadigde vetten en alcohol, een tekort aan vezels en vitaminen…

Om de kans op type 2 diabetes te verlagen, geldt dus hetzelfde advies als voor een normale gezonde levensstijl. Voldoende beweging, gezond eten en stressvermindering zijn onder andere de focus. Stressen om de hoeveelheid suiker die je eet is echter nergens voor nodig 😉

– Aurelie

Wil je graag persoonlijke begeleiding voor een gezonder eetpatroon? Bekijk dan zeker eens onze individuele Power Up Trajecten.