name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Welke supplementen zijn nuttig als sporter?

Er zijn enorm veel supplementen op de markt, waarvan er een hele hoop getarget worden als nuttige of zelfs noodzakelijke aanvulling voor sporters. Maar wat is hier nu juist van waar? Ik overloop hier de verschillende soorten supplementen en de zin of onzin ervan!

Heb je altijd supplementen nodig?

Eerst en vooral even een duidelijk antwoord geven op de vraag of je supplementen moet gebruiken? Het antwoord is namelijk: natuurlijk niet! Er zijn zeker voordelen aan bepaalde supplementen, maar deze zijn pas belangrijk als de rest van je training en voeding etc. al in orde zijn.

Wil je meer uit je training halen? Focus je dan eerst op de 3 pijlers voor een gezond lijf dat progressie maakt: training, voeding en herstel. Je trainingsschema optimaliseren, je voeding aanpassen aan je noden en voldoende herstel en slaap inbouwen hebben een heel groot effect op je prestaties. Zitten al die dingen goed? Dan kan je gaan kijken welke supplementen je nog zou kunnen toevoegen om die kleine extra push te krijgen.

Supplementen om tekorten aan te vullen

Supplementen om tekorten aan te vullen zijn zeker het meest nuttig. Heb je een tekort aan nutriënten, energie of vocht? Dan zal je prestatie er waarchijnlijk onder lijden.

Om je vochtniveau en energie aan te vullen tijdens duurtrainingen, kan een sportdrank zeker nuttig zijn. De meesten bevatten zowel elektrolyten als suikers, dus geven je die nodige aanvulling om een langere training door te komen.

Energierepen of eiwitrepen kunnen daarnaast nuttig zijn om voor, tijdens of na het sporten bij de hand te hebben als je geen tijd hebt voor een volledige maaltijd. Ze verschillen wel in samenstelling, dus bekijk zeker eens de verpakking en bedenk vooral welk voordeel jij ervan verwacht: extra energie, extra eiwitten, beide..?

Daarnaast kunnen gewone voedingssupplementen zoals vitamines en mineralen nuttig zijn als je hier echt tekorten van hebt. Voor het gebruik hiervan spreek je echter best altijd eerst met je dokter, zodat die je een ideale persoonlijke aanpak kan adviseren. Heb je geen tekorten? Dan heeft het ook weinig nut om deze supplementen te nemen.

Ergogene middelen

Ergogene middelen zijn supplementen die (mogelijks) een positief effect hebben op je sportprestatie. Hiervan zijn er een hele hoop op de markt, waarvan sommigen een bewezen effect hebben en anderen nog niet voldoende onderzocht zijn. Ik geef je twee bekende voorbeelden mee.

Caffeïne heeft niet alleen een oppeppende werking om je werkdag door te komen, maar kan hetzelfde effect geven tijdens je sportsessie. Je voelt je letterlijk minder snel vermoeid en kan je prestaties dus langer volhouden. Daarom wordt het vooral door duursporters veel gebruikt. Ook bij krachttraining kan caffeïne echter dit effect hebben. Er is bewezen dat het aantal herhalingen van een set krachtinspanningen toeneemt na inname ervan.

Caffeïne kan je nemen in de vorm van pillen, pre-workout poeders of natuurlijk via een simpele koffie. Je moet wel opletten met de dosis die je gebruikt, want bij een teveel aan caffeïne ga je meer merken van de mogelijks negatieve bijwerkingen, zoals hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid, etc.

Een tweede bekend supplement is creatine. Creatine voorziet je spieren van energie voor inspanningen. Door dit in te nemen, vergroot je dus die voorraad energie. Vooral korte, intensieve inspanningen kan je hierdoor langer volhouden of met zwaardere gewichten uitgevoerd worden. Het effect voor duursporters is minder gekend.

Ook creatinegebruik heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Zo is het normaal dat je bij het starten met creatine enkele kilo’s bijkomt. Dit vooral door extra vocht dat je lichaam vasthoudt.

Het belangrijkste om te onthouden is dus dat, hoewel sommige supplementen wel degelijk een bewezen effect hebben op je sportprestaties, de focus altijd moet liggen op een gezonde levensstijl, voldoende rust en goede voeding. Deze zaken hebben veel meer effect op je lichaam en dus op je sport

Aurelie De Jong

Meer weten over sportvoeding?

In onze Masterclass “Find your Fuel” leren Aurelie en Jolien je alles over energie, nutriënten en supplementen voor zowel kracht- als duursporters.