name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Vind jij het moeilijk om goede voornemens vol te houden? Dit is waarom!

1 januari 2021 

Een nieuw begin, met nieuwe energie. Dit jaar wordt het anders. Dit jaar ga je eindelijk voor jezelf leven. Dit jaar maak je je dromen waar. En dat begint bij… het volhouden van je goede voornemens. 

2 januari 2021

Het is al om zeep. Je hebt je gisteren niet 100% aan je voornemens gehouden, en dus zit het erop voor dit jaar. Want zo gaat dat, het is alles of niets. 2022 wordt vast écht jouw jaar. 

Herken je het, dat 2-januarigevoel? Gelukkig hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Tussen alles of niets ligt namelijk nog een heel scala aan mogelijkheden. Tijd om dat lijstje voornemens van onder het stof te halen dus. Bekijk het nog eens goed, maak de nodige aanpassingen, en dan zal je zien dat 2021 allesbehalve verloren is voor jou. 

Check 1: heb je wel de juiste voornemens gemaakt? 

Bekijk je lijstje kritisch, en stel je bij elk voornemen de volgende twee vragen. 

  • Is dit realistisch? 
  • Is dit echt wat ik wil? 

Is het antwoord op (een van) deze twee vragen “nee”? Hate to break it to you, maar dan is de kans groot dat je de voornemens niet zal volhouden. Waarom zou je ook, als je voornemens niet in lijn liggen met wat je echt wil, of zelfs bij de start al niet haalbaar lijken. 

Dus als je ‘wereldvrede stichten’, ‘20 kg afvallen op 2 weken’, ‘bevriend zijn met iedereen’ of ‘nooit meer snoepen’ op je lijstje hebt gezet, raden we je aan om die te schrappen. Dat is meteen al teleurstelling en frustratie vermeden. 

In plaats daarvan, kan je aan de slag met nieuwe, makkelijkere voornemens, die je misschien wel écht kan waarmaken. 

Check 2: zijn je voornemens positief en haalbaar? 

Als je onrealistische doelen stelt, raak je niet meer gemotiveerd door dat doel. Maar als je je doelen haalbaar maakt, en op een positieve manier formuleert, dan zal je zien dat je net extra gemotiveerd geraakt. 

Een voorbeeld: ‘Ik wil een gezondere levensstijl, waarbij ik me voornamelijk met gezonde dingen voed, maar ook ruimte houd voor balans. Af en toe snoepen is dus helemaal oké.’

Check 3: ben je lief genoeg voor jezelf? 

Als je haalbare doelen hebt geformuleerd, en je bent gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan, is het ten slotte ook nog belangrijk dat je niet vervalt in zwart-witdenken. Hoe dat zwart-witdenken eruit ziet? 

Wel, zo: 

  • “Het heeft nu toch geen zin meer”
  • “Ik heb een slechte dag gehad, nu is alles verpest!” 
  • “Het lukt me nu niet, dus het zal me wel nooit lukken”

Zwart-witdenkers zijn sneller geneigd om op te geven, en dat zou zonde zijn, nu je net zo’n mooie, haalbare voornemens hebt geformuleerd. 

Besef dat niemand perfect is, en dat ‘zondigen’ of fouten maken helemaal oké is. Fouten kan je gebruiken om eruit te leren, zodat het volgende keer beter gaat. Door met jezelf op een lieve manier te communiceren, zal je zien dat je verder komt, dan wanneer je jezelf keer op keer afstraft.  

En om af te sluiten nog een reminder: 1 januari is een dag als alle andere. Elke dag is een nieuw begin, waarop JIJ kan beslissen wat je ermee wil doen. 

-Astrid Florquin