name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Voel jij je ook soms eenzaam tijdens de feestdagen?

De feestdagen zijn voor velen in eerste instantie een periode van vreugde en plezier. De beelden van de prachtig versierde kerstboom, rode pakjes met gouden linten, lekker eten en sprankelende feestjes worden bij wijze van spreken naar je hoofd gesmeten. Maar, misschien is het voor jou helemaal niet zo’n plezierige periode? Heb jij het ook wel eens extra moeilijk tijdens de feestdagen? Voel je je dan ook wel eens ‘leeg’? Dan ben je zeker niet alleen.

Hoe komt het dat we ons eenzamer voelen tijdens de feestperiode? Er spelen verschillende zaken mee.

Eerst en vooral speelt de verwachting die je hebt een grote rol. Overal zie je reclame en beelden van het ultieme kerstfeest: op tv, in de magazines, op sociale media… Het perfecte plaatje van een gezellig feest met heel veel mensen, warmte en gezelligheid. Dit creëert meteen een bepaalde verwachting. Jezelf gaan vergelijken met deze beelden kan dus best confronterend zijn wanneer jij je in een totaal andere situatie bevindt.

Ten tweede is het zo dat we tijdens de winter sowieso wel wat vatbaarder zijn voor eenzaamheid en depressieve gevoelens. De dagen zijn korter, het is kouder, we krijgen minder daglicht te zien én er valt ook gewoon vaak minder te beleven op sociaal vlak in vergelijking met de zomerperiode. Voeg daar nog eens de huidige corona-rompslomp aan toe en we krijgen een situatie die het ons wel erg moeilijk maakt.

Vervolgens is de eindejaarsperiode ook een moment waarop we gaan evalueren. Je staat stil bij het voorbije jaar. Hopelijk bij al het moois dat op je pad kwam, maar vaker nog bij alles wat net niet zo ging als je had gehoopt. Doelen die je niet bereikte of zaken die je liever anders had gezien.

We evalueren ook de mensen rond ons en komen zo tot het besef dat er misschien mensen niet meer bij ons zijn, die we er wel heel graag bij hadden gehad. Het gemis van een geliefde voelt daarom tijdens de eindejaarsperiode soms nog pijnlijker aan. Een eerste kerstmis, een eerste nieuwjaar zonder een bepaalde persoon, doet je erg kwetsbaar voelen. Dat is natuurlijk normaal (en zelfs al is het de 10e of de 20e keer, dat gevoel gaat helaas nooit meer volledig weg).

Wat te doen?

We gaan eerlijk zijn: er is geen kant-en-klare tip of aanpak die ervoor zorgt dat je niet meer eenzaam bent deze feestperiode. Juist daarom is het zo belangrijk om dit gevoel er te laten zijn en te erkennen dat het nu éénmaal een moeilijke periode voor je is. Neem de druk bij jezelf weg door die verwachting dat je nu gelukkig moet zijn en plezier moet maken aan de kant te schuiven. Probeer niet weg te vluchten door naar feestjes of bijeenkomsten te gaan, omdat je denkt dat je dit nu eenmaal ‘moet’ doen. Dat is niet zo. Voel je ook niet schuldig wanneer dit net wel is wat je nodig hebt. Doe vooral waar jij je goed bij voelt.

Zorg voor jezelf. Probeer lief te zijn voor jezelf en reserveer wat extra tijd voor jezelf. Misschien kan je wel wat quality time met jezelf inplannen op de moeilijkste momenten. Denk aan: je favoriete film of serie kijken, een lichaamsverzorging inplannen, lekker lang slapen, je lievelingseten bestellen… Doe dingen waar je een comforting gevoel van krijgt (maar blijf beter wel weg van ‘verdovingsstrategiëen’ zoals te veel alcohol drinken, roken, etc.).

Maak contact. Verbinding is nu eenmaal een menselijke basisbehoefte. Daar valt helaas niet over te discussiëren. Probeer dus, op jouw eigen manier, toch in contact te staan met anderen. Al is het maar één persoon die je vertrouwt en jou kan steunen: ga op zoek naar die verbinding. Pleeg een extra telefoontje, laat weten dat je het moeilijk hebt, stuur een extra berichtje of vraag of je eens langs mag komen. Er zijn in België gelukkig ook heel wat hulplijnen waarop je terecht kan zoals Tele-onthaal of 1813.

Ken jij iemand die het moeilijk heeft?
Laat weten dat je er bent. Probeer actief te luisteren en begrip te tonen. Dat is al meer dan genoeg! 

Veel warmte & liefs, 

– Leonie Lefevre – psychologe bij The Fittest You