name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Waarom hulp aanvaarden zo moeilijk kan zijn

Herken je de volgende situatie? Je zit met iets en je kan best wel wat hulp gebruiken. Toch vind je het moeilijk om die hulp te vragen en toe te laten.

Een van de voornaamste redenen waarom het zo moeilijk kan zijn om hulp te vragen, is omdat je niet afhankelijk wil zijn van anderen. Je wil niet zwak overkomen en wil alles zelf kunnen blijven doen. Zeker wanneer dingen vroeger wel lukten en nu niet meer is het lastig om daar hulp voor te vragen. Maar wat voor nut heeft het om jezelf telkens weer teleur te stellen als het niet lukt?

Hulp vragen is een teken van kracht

Vaak wordt hulp gezien als een zwakte, maar dit is het helemaal niet. Het is net een teken van kracht, als je inziet dat het je zelf niet lukt. Zo ga je jezelf niet overbelasten en kan jij aansterken!

Ik hoor je ook al denken: ‘Maar die heeft het al zo druk, ik ga die persoon daar echt niet mee lastigvallen’. Nee, als je dit denkt, denk je verkeerd. Hoe zou jij reageren wanneer één van je vrienden om hulp vraagt en je het druk hebt?
Het kan je net een goed gevoel geven als je iets hebt kunnen betekenen, dat je iemand hebt kunnen helpen. Dat is net zo bij een andere.

Denk je dat de ander momenteel geen ruimte heeft om je te helpen? Vraag het dan even, klaar en duidelijk. Jij kan geen gedachten van anderen lezen of invullen. Bespreek je bezorgdheid, communicatie is key.

Om hulp vragen kan zorgen voor een schuldgevoel. Daarin ben je zeker niet alleen, maar dat is nergens voor nodig. Mensen die je dierbaar zijn hebben het beste met je voor. Het is een vorm van onvoorwaardelijke liefde dat je hulp mag ontvangen zonder je hiervoor schuldig te voelen of iets terug hoeft te doen.

Veel mensen hebben schrik om ‘nee’ als antwoord te krijgen wanneer ze hulp vragen. Door het niet te vragen, kan je misschien wel teleurstelling voorkomen, maar op die manier ga je jezelf niet helpen. Het kan zijn dat iemand niet meteen gaat kunnen helpen, maar misschien kan dit wel op een andere dag.

Wat levert hulp vragen op?

  • Het gevoel dat je er niet alleen voor staat
  • Als je op tijd hulp vraagt, voorkom je overbelasting
  • Jij kan dan tijd en aandacht besteden aan de dingen waar je op dat moment nood aan hebt

Wat als we eens anders zouden kijken naar hulp vragen? Bekijk het als klaar staan voor elkaar, als elkaar vertrouwen. Dan heeft de hulp vraag al een heel andere betekenis hé 😉

Hoe kan je nu om hulp vragen?

  • Onthoud dat hulp vragen wederkerig is. Wanneer jij deze keer om hulp vraagt, kan het zijn dat de ander het dan ook makkelijker gaat vinden om hulp aan jou te vragen.
  • Oefen: stap 1 is het toelaten van hulp vragen, stap 2 is het de volgende keer zelf vragen. Door dit vaker te doen gaat et steeds makkelijker en makkelijker gaan.
  • Benader niet steeds dezelfde persoon en ga na wie je het best wat vraagt
  • Maak het makkelijk om nee te zeggen. Wanneer je het gevoel hebt dat de ander geen nee durft te zeggen, geef hem/haar dan een keuzemogelijkheid, zo voel jij je niet schuldig omdat je iemand zou verplichten iets te doen voor jou
  • Draai het om: anderen zouden hier ook hulp voor nodig hebben. Het is niet abnormaal om hulp te vragen. Andere mensen vragen mij ook soms om hulp.

Probeer het eens, je gaat zien dat het wel zal meevallen. En trouwens, wat heb je te verliezen, een nee heb je, een ja kan je krijgen 😉