name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Wegwijs: magere, halfvolle of volle melk?

Is er een groot verschil tussen magere, halfvolle en volle melk?
Zit dat verschil dan enkel in het vetgehalte?
Hoe ga je van volle melk naar magere melk? Komen daar chemische processen aan te pas?

Laten we even de feiten bekijken;

Als we de voedingswaarden van mager, halfvol en vol met elkaar vergelijken, zien we dat ze verschillen in vetgehalte en vitamine A- en D-gehalte. Vitamine A en D zijn vetoplosbare vitamines. Als de melk afgeroomd wordt, dan verdwijnt een deel hiervan.
Verder is het aandeel koolhydraten, eiwitten, calcium, fosfor, kalium, jodium en vitamines B en B12 hetzelfde doorheen de 3 soorten.

Hoe wordt het vet nu uit de melk verwijderd? Wel, de melk gaat naar de fabriek, waar het vet uit de melk verwijderd wordt met een centrifuge. Dit is een machine waarin de melk snel wordt rondgedraaid. Door de ronddraaiende kracht worden de zwaarste deeltjes uit de melk het verst weggeslingerd. Zo langer geslingerd wordt, hoe magerder de melk wordt. Het is dus niet zo dat magere melk chemisch bewerkt zou zijn.

Het vet in melk is verzadigd vet, zoals we in alle dierlijke producten terugvinden. Verzadigd vet werk cholesterolverhogend. Ben jij iemand met een verhoogde cholesterol en drink jij dagelijks melk? Dan is het interessant om af te wisselen met een magere of halfvolle melk.

Voor kinderen tot 3 jaar wordt aangeraden hen volle melk te laten drinken. Jonge kinderen hebben namelijk vet nodig voor de hersen- en celontwikkeling.

Volle melk kan je dus niet in het vakje ‘slecht’ duwen.
Voeding valt niet in vakjes te duwen en vraagt altijd om nuance.
Want misschien vind jij volle melk gewoon lekkerder, of merk je dat je minder volle melk nodig hebt om verzadigd te zijn dan indien je magere of halfvolle melk zou nemen?
Misschien merk je dat je met volle melk lekkerdere pudding en gebak maakt, maar halfvolle voldoet voor dagelijks gebruik?

Neem de feiten mee en maak je keuze op basis van jouw voorkeuren en jouw lijf!

In een latere blogpost bekijken we de plantaardige varianten van melk.

-Jolien Vandemoortele