name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Wist je dat herval een onderdeel van gedragsverandering is?

Om mensen gezondere keuzes te laten maken moet hun gedrag aangepast worden. Maar hoe komt ‘gedrag’ en ‘gedragsverandering’ tot stand?

Gedrag kan voorgesteld worden als een ladder. Iedere trede omhoog is een stap dichter bij het gewenste gedrag. Helemaal onderaan staan mensen die het probleem in hun gedrag niet erkennen en er nog niet aan denken om de ladder te beklimmen. Ze zien het nut van een gedragsverandering niet in.
Bovenaan staan mensen die er met succes in geslaagd zijn om iets in hun gedrag aan te passen.

Om dit even praktisch te schetsen, kunnen we als voorbeeld ‘het zetten van 10.000 stappen per dag’ gebruiken als gewenst gedrag.
Wanneer er nog geen intentie is om 10.000 stappen per dag te zetten sta je nog onderaan de ladder.
Als je dit omzet naar een intentie om dit te doen binnen de 6 maanden kom je al een stapje hoger op de ladder. Je gaat nog een trede omhoog als je een concreet plan begint te maken om elke dag aan je 10.000 stappen te raken, zoals bijvoorbeeld plannen dat je elke dag een wandeling van een halfuur gaat maken. Wanneer je dan consequent elke dag het aantal stappen haalt, kom je nog een trapje hoger. Hou je dit langer dan 5 jaar kan vol, dan sta je helemaal bovenaan de ladder.

Wat dit model nu zo goed en bruikbaar maakt zijn twee dingen;
Ten eerste zijn er manieren ontwikkelt die per trede helpen om naar de volgende trede te geraken.
Ten tweede is herval een belangrijk onderdeel van het model. Wanneer het niet lukt om je gedrag vol te houden kan je één of meerdere treden naar beneden ‘vallen’.  Dat klinkt negatief, maar herval is een heel normaal onderdeel van het veranderen van je gedrag. 

Wanneer je elke dag 10.000 stappen haalt, maar het één of meerdere dagen niet lukt, zullen sommigen mensen zich misschien slecht voelen over zichzelf. Dat is helemaal niet nodig! In plaats van kwaad te worden op jezelf dat het niet gelukt is kan je even nadenken over wat je nodig hebt om de volgende keer wél te slagen.

Wanneer de 10.000 stappen niet lukten omdat je bijvoorbeeld een hele dag achter je computer zat helpt het niet dat je verdrietig of kwaad wordt. Je kan wel even stilstaan bij: “Wat is mijn plan voor de volgende keer dat ik een hele dag stilzit?”
Zie het dus niet als mislukken, maar wel als een leermoment.
Manieren bedenken voor jezelf om herval te voorkomen, komen vooral voort uit herval eens ervaren!

– Laure D’Aes