name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Your body is NOT a machine

Je kent het wel, dé gym-quotes. “Your body is a machine. Our body is a machine for living.

Maar nee, jouw lichaam is geen machine, maar een levend organisme. Dit betekent dat het de mogelijkheid heeft om zichzelf te veranderen, zich aan te passen. Laat het me even verduidelijken.

Als we ons lichaam behandelen alsof het een machine is, zoals een auto met onderdelen, dan moet die auto af en toe naar de garage voor een groot onderhoud. Als er een stuk kapot gaat, dan gaat er een alarmpje af en moeten we dat stuk vervangen. Een onderdeel dat wat los zit, gewoon even steviger aandraaien. Oh en de distributieriem niet vergeten na te kijken, maar sorry ik weet eigenlijk nog altijd niet goed wat dat nu juist is.

Je zal het misschien al zelf eens gezegd hebben, als je een blessure had of als je echt barstende hoofdpijn hebt. “Als ze er nu is gewoon een nieuw …… in zouden kunnen steken.” “Konden ze dat stuk er maar uit halen.” “Als ze die roestige gewrichten maar eens zouden kunnen oliën.”

Maar wij werken niet zoals een machine die af en toe is wat olie nodig heeft. We zijn levende organisme, zoals bomen en bloemen. Krijgen we genoeg zonlicht en water dan groeien we. Houden we de planten in hun bloempot, dan blijven ze klein, maar zet je ze in volle en goede grond, dan zijn ze vertrokken en worden ze elk jaar groter en groter.

Maar ik ken geen enkele auto die groter wordt als je hem in een propere en grote garage zet. Jammer!

Is er een tekort aan grondstoffen of geven we onze planten teveel water? Dan zie je ze wegkwijnen. Rest in peace aan al die kamerplanten.
Maar onthoud dat de tuin na een lange en strenge winter ook terug begint te bloeien. Als je die triestige plant toch eens wat beter verzorgt, zie je hem ook opleven.

Zie je, een lichaam is een evenwicht. En we kunnen best wel wat aan, zolang dat er op tijd terug wat balans komt.
Maar hoe werkt dit dan juist in een menselijk lichaam? Onze meststof ? Dat is bewegen, voeding, ontspanning, sociaal contact, … Wij hebben de ongelooflijke kwaliteit van ons te kunnen aanpassen. Maar het lichaam past zich enkel aan, aan wat we ervan vragen. En daarom is bewegen en sporten zo belangrijk om ons lichaam en geest sterker te maken!

Om het wat concreter te maken, heb je hier een paar voorbeelden van hoe ons lichaam reageert op beweging en hoe dit ons sterker maakt.

Bron: Sophie Van Dijck

Besteed jij genoeg tijd en aandacht aan jouw grondstoffen?

-Sophie Van Dijck