name=“p:domain_verify” content=“777b6b19394091e88f31726a53555b60"

Zonder dieetstress de feestdagen door

De feestdagen komen er weer aan. Dat betekent voor velen van ons weer tijd voor gezelligheid en lekker eten. Maar minstens evenveel mensen ervaren hierdoor een hoop dieetstress.

Uitgebreide kerstdiners en supermarkten vol lekkers kunnen je dieet mindset weer naar boven halen wanneer je een minder goede relatie met eten en je lichaam hebt. In deze blog geeft diëtiste Aurelie je tips om je feestdagen niet door stress te laten verpesten.

Geef jezelf elke dag van het jaar toestemming om te genieten

Het eten dat bij bepaalde feestdagen hoort, zien we vaak als iets speciaal. We laten onszelf niet toe om doorheen het jaar te genieten van lekkers zoals chocolade, dus dan is dat bij Sinterklaas extra aantrekkelijk. We halen nooit chips en ovenhapjes in huis om niet in de verleiding te komen, maar als die dan opeens wel op tafel staan, kunnen we er niet genoeg van krijgen.

Als je jezelf het hele jaar lang onvoorwaardelijke toestemming geeft om lekker eten in huis te halen en er af en toe van te genieten als je daar zin in hebt, dan zorgt dat juist voor minder cravings. Dan is de feestdag zelf nog wel speciaal, maar is het eten op die feestdag minder ‘verboden’ en dus ook minder speciaal. Je gaat je er ook meestal minder snel in overeten. Waarom zou je ook zo veel mogelijk eten, als je het doorheen het jaar ook mag van jezelf?

Laat jezelf dus ook écht van de feestdagen genieten. En van de rest van het jaar! 😉

Denk niet meteen ‘nu is de hele maand verpest’

Wanneer we in het weekend minder voedzaam of wat extra kcal eten, denken we al snel “Oh, nu is het weekend toch al om zeep. Ik kan evengoed blijven ‘ongezond’ eten en maandag ga ik terug op dieet.” Tijdens de feestdagen wordt dit effect nog eens uitvergoot naar een volledige maand die ‘om zeep’ of ‘verpest’ is.

Die denkfout zorgt ervoor dat we het gevoel hebben dat we nu nog best zo veel mogelijk eten om in januari weer op dieet te gaan. Maar wat als je in januari nu niet op dieet moet? Wat als je nooit meer op dieet moet gaan? Dan geldt de hele ‘het is nu toch al verpest, dus ik ga terug opletten op maandag’ mentaliteit niet.

December telt 31 dagen, dus die paar kerstfeestjes en diners verpesten niet meteen de hele maand. Dagen waarin we eens wat minder voedzaam of wat meer calorieën eten horen nu eenmaal bij het leven en passen perfect in een gezond eetpatroon. Je lichaam vindt vanzelf een balans hierin. Of dat nu tijdens de feestdagen is, tijdens een vakantieperiode of tijdens het weekend.

Ga niet overcompenseren

In diezelfde denkfout zit dus ook altijd het gevoel dat je moet compenseren als je je eens overeten hebt of wat minder ‘gezonde’ keuzes hebt gemaakt. Om een gebalanceerd eetpatroon te hebben, zul je inderdaad sommige dagen wat voedzamer eten en andere dagen wat minder. Dat wil echter absoluut niet zeggen dat je jezelf de volgende dag moet uithongeren of enkel groenten en fruit mag eten (bij wijze van spreken).

Zo lang je naar de noden van je lichaam luistert, vind je hierin vanzelf die balans. Heb je minder honger door een zware maaltijd de avond voordien? Dan eet je gewoon een kleinere portie ontbijt. Sta je wel op met evenveel honger? Eet dan ook zoals normaal. Je lichaam geeft je duidelijke signalen over hoeveel energie het nodig heeft die dag, je moet er alleen naar leren luisteren. Daarnaast zal je na enkele dagen van chocolade-overdose echt wel terug nood hebben aan wat vitaminen, dus zal je vanzelf meer zin krijgen in verse voeding, groenten en fruit.

Laat je dus vooral niet afleiden door dieet-stress, maar laat je leiden door je eigen lichaam!

– Aurelie, diëtiste

Heb je meer tips nodig om je relatie met voeding aan te pakken? Bekijk dan zeker onze Power Up Trajecten, waar je online individueel voedingsadvies krijgt van een geregistreerde diëtiste die bij jou past.